7777 660x330

Parada Baloanelor cu Aer Cald 

Parada Baloanelor cu Aer Cald se organizează în fiecare an în luna septembrie, la Câmpul Cetății și are deja renume internațională. Durează trei zile, iar în aceste zile sunt organizate multe programe de sport și de divertisment. Participanții au ocazia să încerce zborul cu baloane sau să admire parada acestora, cum se înalță peste dealurile din împrejur, descriu un cerc și coboară pe locul evenimentului.

Pasagerii sau încărcătura sunt transportați într-o nacelă care conține și o sursă de căldură, și anume un arzător. Aerul încălzit este dirijat spre interiorul balonului care îl face să se ridice, deoarece densitatea sa este mai ică decât cea a aerului din afară. Spre deosebire de baloanele cu gaz, cele cu aer cald nu trebuie să fie închise ermetic, deoarece gazul din interior nu este ținut sub presiune, ci are aceeași presiune cu aerul înconjurător. Astăzi, baloanele sunt confecționate din nylon, iar gura balonului (partea inferioară, mai apropiată de sursa de căldură) este realizată din material rezistent la foc. 

Mai multe detalii la pagina www.paradabaloanelor.ro

 

 

 

juriu Praid

Festivalul sarmalelor

Se organizează în fiecare an, în al treilea sfârşit de săptămână din luna septembrie.

 Istoricul festivalului îşi are începuturile în urmă cu peste 14 ani, cu ocazia unui simpozion internaţional cu tematica turismului rural, desfăşurat tot la Praid. Prezent la dezbaterile din cadrul acestui simpozion, s-a propus ca românii şi maghiarii, să lase deoparte neînţelegerile şi să se intreacă într-un „război” culinar pe ţărâmul sarmalelor, bucate tradiţionale cu care se laudă ambele bucătării. „Provocarea” a fost acceptată şi astfel primul festival avea să se organizeze la Pusztamérges – Ungaria în 1994, anul urmator locul desfăşurării devenind Praid - Romania. După o perioadă de 4 ani, timp în care festivalul s-a organizat alternativ în Ungaria (Pusztamerges) şi România (Praid), începând din 1998, localitatea turistică harghiteană a devenit gazda permanentă a festivalului în fiecare an. De atunci, la fiecare ediţie vin la Praid atât reprezentanţii localităţilor învecinate cât şi participanţi din aproape toate regiunile ţării şi din străinătate, în special din Ungaria.

 Programul include spectacole folclorice cu ansambluri de dansatori, muzicanţi, fanfare din localităţile de unde vin concurenţii, toate la un loc prezentând obiceiurile şi valorile culturale din ţinuturile lor. De asemenea sâmbăta seară se organizează în fiecare an un concert cu formaţii pop-rock din România şi Ungaria.

 Totodata, în a 3-a zi a festivalului se organizează concert de muzică clasică în salină, în capela ecumenică din subteran, şi o recepţie cu bufet suedez şi program folcloric în salină, iar la suprafaţă se continuă cu o zi pentru copii, cand sunt prezentate obiceiuri şi îndeletniciri populare mai vechi. Copii, chiar şi adulţii pictează mobilă, sculptează în lemn, prelucrează iască… După masă probe de îndemanare. Seara se termină cu un concert şi spectacol de lasăre.

Pe lângă voia bună pe care o crează, festivalul urmăreşte consolidarea relaţiilor culturale între regiunile participante, precum şi conservarea tradiţiilor culinare prin promovarea unor foarte populare „minuni” gastronomice – Sarmalele, un fel de mâncare care permite multă inventivitate, originalitate şi diversitate a sortimentelor.

Sursa: www.kaposztafesztival.ro

 

Curs valutar

Prognoza meteo

TRAFIC WEB

447869
Astazi
Ieri
Saptamana curenta
Saptamana trecuta
Luna curenta
Luna trecuta
Toate
122
127
608
396102
2629
5564
447869

Your IP: 3.226.72.194
2024-07-17 13:50

Prețuri carburanți

Pentru detalii privind prețul carburanților, vă invităm să accesați următoarele site-uri:

http://www.pretbenzina.ro/petrom - Benzinăria PETROM (Sovata Str. Principală Nr. 119, Tel. 0372 - 484 029)

http://www.pretbenzina.ro/mol - Benzinăria MOL (Sovata Str. Primăverii Nr. 58, Tel. 0265 - 570 739)

Prețul carburanților comercializate la Benzinăria Sora Sovata puteți afla la numărul de telefon: 0365082019, 0752040446, sau personal la adresa: Sovata Str. Praidului Nr. 38