Plimbare cu barca pe Lacul Tivoli

Lacul artificial de apă dulce, creat sub poalele Dealului Cireșului, este locul ideal celor dornici de odihnă și relaxare.

Printr-o plimbare cu barca puteți să vă bucurați de liniștea din jurul lacului, dar și de ciripitul păsărilor, care vindecă sufletul omenesc. Dacă sunteți pasionat de pescuit, să nu uitați nici undița acasă!

Parc de aventură

Pe malul Lacului Tivoli un parc de aventură bine echipat așteaptă turiștii dornici de adrenalină și de o relaxare activă ideală.

Drumul Sării

Proiectul ”Drumul sării” este cel mai de anvergură proiect de dezvoltare turistică din România și primul proiect eco-didactic, cu scop de promovare turistică.

Obiectivele specifice, prin construirea traseelor și aleelor eco-didactice, ale proiectului sunt dezvoltarea infrastructurii de vizitare a rezervaţiei naturale „Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături”, diversificarea oportunităţilor de agrement din localitate în perioadele de extrasezon, precum şi creşterea gradului de cunoaştere a valorilor naturale aflate pe teritoriul rezervaţiei naturale.

Turnul belvedere

Înaintând pe aleea vestică a Drumului Sării, ajungem la turnul belvedere, înalt de 28 m, de unde se deschide un peisaj în direcția centrală, estică și nordică a orașului, respectiv spre dealurile învecinate cu localitatea.

Muntele de sare

Plimbându-vă în jurul Lacului Ursu, puteți admira dealurile cele mai impresionante din Sovata, care se ridică de la baza Lacului Roșu și Verde. Forma muntelui variază de la an la an, datorită fenomenelor meteorologice existente, cum ar fi topirea gheții și a zăpezii. Solul de pe suprafața sării este spălat, astfel iese la suprafață un strat de sare, care cu trecerea timpului se estompează și apare din nou un strat de pământ.

Izvorul Mária

La începutul anilor 1900 lipsa apei potabile a atras atenția actriței Jászai Mari din Budapesta. În timpul vacanțelor sale la Sovata între 1905 și 1907, prin organizarea unor seri de artă cu artiști din Budapesta, a adunat 2.400 de coroane și a construit în 1910 "Fântâna(izvorul) Mária".

Centru de echitație

La centrul de echitație „Amenus” aflat sub poalele Dealului Căpâlna, pe lângă călărie puteți face cunoștință cu tragerea cu arcuri, puteţi călări în natură, puteţi dezvolta simțul de coordonare.

Fermă de agrement

Ferma de agrement „Amenus”, situată lângă centrul de echitație, oferă atât pentru copii și pentru adulți, cât și iubitorii de animale și de natură posibilitatea de a cunoaște mai de aproape animale domestice și alte specii speciale.

Mocănița

Cu o vechime de aproape 100 de ani, Mocănița funcționează cu lemn, respectiv cărbune și circulă pe o rută de 30 km, pornind din Sovata și ajungând pe o cale ferată îngustă în Câmpul Cetății. Mocănița pornește din strada Gara Mică, în perioada mai-octombrie, zilnic de la orele 11:00, 14:00, respectiv 17:00, iar călătoria durează 2 ore.

Mini-tren

În timpul călătoriei de aventură de 20 de minute, turiștii pot descoperi zonele mai puțin cunoscute din stațiune, iar un ghid înregistrat în trei limbi prezintă istoria scurtă al stațiunii și a lacurilor.

Plimbare cu trăsura

Programul cu trăsura ne amintește de romantismul de modă veche și este partea inevitabilă al vacanței persoanelor cărora le place luxul contemporan. În timpul plimbării puteți recunoaște valoarea tradițiilor și puteți admira partea centrală al stațiunii.

Izvorul sărat Géra

Izvorul Géra, cu o concentrație ridicată de sare, se localizează vis-a-vis biserica unitariană și  Baia Géra de odinioară, unde se află și o placă comemorativă din 1878, inaugurată în onoarea fondatorului băii,Veress József.

Casa memorială Kusztos Endre

Casa memorială „Kusztos Endre” a fost construită pe strada Géra și este singura galerie de artă din Sovata. Cei care calcă pragul galeriei pot vedea cunoscutele desene în cărbune ale artistului.

Drumeții off-road

Cu ajutorul unor mașini de teren și al unui ghid cu experiență vă puteți aventura și puteți descoperi dealurile și munții din jurul Soveții. Experiența oferită de condițiile de teren neobișnuite și mulțimea de curiozități este alegerea perfectă pentru turiștii însetați de aventură.

Ture e-bike

Descoperă Sovata și regiunea sa cu biciclete electrice în compania unui ghid local. În timpul unor ture cu panorame deosebite experiența unică este garantată, iar traseele care trec prin terenuri variate, păduri, pajiști asigură toate bucuriile ciclismului.

Patinoar

Patinoarul de lângă stadionul orășenesc îți dă posibilitatea să arăți talentul tău și în compania prietenilor tăi să te bucuri de clipele minunate ale iernii.

Patinoarul funcționează între decembrie și februarie.

Pârtia de schi ”Aluniș”

Pârtia de schi ”Aluniș” este ocupată de zăpadă apropare 3 luni pe ani și reprezintă atracția oricăror categorii de schiori. Are o lungime de 1200 metri,

cu diferența de nivel de 262 metri.Pârtia este dotată și cu o intalație de telescaun , pe o distanță de 500 metri, cu o diferență de altitudine de 128 metri, 

precum și cu o intalație de schi lift, pe 200 metri la partea de începători, fiind întreținută de ratrac și tun de zăpadă.

Centrul de schi și agrement ”Bogdán”

Centrul de schi și agrement ”Bogdán” este situat în partea sudică a Munților Gurghiu, la 15 kilometri de Praid.

Recomandăm acest loc pentru grupurile, care vor să aibă parte de relaxare activă în natură, deoarece oportunitățile multiple ale acestui loc fac posibil ca toată lumea să-și găsească activiatea ideală, indiferent de anotimp.

Capela romano-catolică “Inima Lui Isus”

Capela a fost construită între anii 1936 și 1939, iar materialul necesar a fost cumpărat din donații. Construcția capelei era o prioritate de ordin turistic, deoarece nu exista un loc de rugăciune în timpul șederii turiștilor în stațiune. Ferestrele din templu au fost cumpărate din donații ale familiilor înstărite, iar altarul din aragonit a fost donat bisericii de către orașul Budapesta.

Biserica reformată

Biserica, construită din donații  și din moștenirea lui  Veress József, fondatorul primei băi din Sovata, a fost construită între perioada 1937 și 1939, conform planurilor maestrului Andor Joós. Datorită stilului secuiesc al bisericii, turnul bisericii este situat lateral, planului său fiind dreptunghiular, având un turn cu două clopote pe fațadă. Interiorul se mândrește cu două cufere și un tavan casetat cu 132 de motive și citate biblice.

Lângă biserică se vede un monument istoric, vechea clădire a școlii reformate, care a servit drept lăcaș de cult până la construirea bisericii.

Biserica romano-catolică

Prima biserică catolică a fost construită între anii 1870-1878. Inițiatorul construcțiilor a fost preotul paroh Sebestyén Gábor, care și-a vândut pământul, pădurea și animalele, astfel și-a sacrificat toate bunurile pentru construirea bisericii. Cu proiectarea bisericii a fost însărcinat inginerul József Heigel din Cluj , iar orga decorată a fost realizată în atelierele lui József Angster. 

Biserica unitariană

Piatra de temelie a bisericii impozante de pe strada Géra a fost pusă în 1999, dar lucrările s-au finalizat abia în 2011, pe baza planului lui  Borsos Antal.  Proiectantul și constructorul  interiorului a fost inginerul Orbán Pál, fost membru al consiliului parohial.

Capela romano-catolică de pe Dealul Căpâlna

Istoria capelei de pe Dealul Căpâlna(Tyúkász) datează din 1876, până la construirea bisericii romano-catolice din Sovata. În acest moment, pustnicul János Esztergár a creat crucile, care simbolizează cele 14 stații de pe coasta dealului. Până în 1900,era o cale a crucii,unde credincioșii veneau anual.

Biserica ortodoxă ”Adormirea Măicii Domnului”

În biserica construită în anul 1929 s-a slujit doar în lunile de vară, urmând ca din 1948 biserica să devină parohială. În anul 1986 au început lucrările de renovare a bisericii, s-a retencuit interiorul și exteriorul și s-a reparat acoperișul. Între 1990-1994 au avut loc lucrările de pictură in tehnica frescă.

Biserica ortodoxă ”Schimbarea la Față”

În trecut biserică greco-catolică , a fost construită între 1931-1932 de către arhitectul antreprenor Klinger. Pictura specifică interioară, realizată în tehnica

tempera, a fost finalizată în 1936. În prezent biserica este folosită de comunitatea ortodoxă.



Curs valutar

Prognoza meteo

TRAFIC WEB

476030
Astazi
Ieri
Saptamana curenta
Saptamana trecuta
Luna curenta
Luna trecuta
Toate
185
124
1703
423127
2903
5728
476030

Your IP: 18.97.14.87
2024-12-13 21:27

Prețuri carburanți

Pentru detalii privind prețul carburanților, vă invităm să accesați următoarele site-uri:

http://www.pretbenzina.ro/petrom - Benzinăria PETROM (Sovata Str. Principală Nr. 119, Tel. 0372 - 484 029)

http://www.pretbenzina.ro/mol - Benzinăria MOL (Sovata Str. Primăverii Nr. 58, Tel. 0265 - 570 739)

Prețul carburanților comercializate la Benzinăria Sora Sovata puteți afla la numărul de telefon: 0365082019, 0752040446, sau personal la adresa: Sovata Str. Praidului Nr. 38